FOOD INDUSTRY/PHARMA

Food industry

Nteressant overgang! Norditec er en viktig leverandør av hygieniske løsninger til Næringsmiddelindustrien.

I næringsmiddelindustrien er fokuset kritisk på hygiene (sanitær design), CIP/SIP (Clean/Sterilize in Place)-kompatibilitet og skånsom håndtering av produkter. Dette gjenspeiles i produktene Norditec tilbyr.

Spesialprodukter for Næringsmiddel

1. Hygieniske Pumper

  • Pumper er hovedproduktet og må oppfylle strenge krav som 3-A or EHEDG (European Hygienic Engineering & Design Group) standarder. De er ofte utformet for enkel demontering og rengjøring (Hygienisk Design).
  • Lobe pumps (Lobe Pumps) – ZP1-serien: Disse er ideelle for tyktflytende, viskøse produkter, eller produkter som inneholder faste partikler (f.eks. biter av frukt, kjøtt eller grønnsaker). De er kjent for skånsom pumping, som er avgjørende for å bevare produktets integritet og tekstur.
  • Eksenterskruepumper (Progressive Cavity Pumps) – Rotor M: Egnet for pumping av viskøse medier og slurry, og leverer en jevn, pulsfri strøm. De er tilgjengelige i sanitære utførelser.
  • Sentrifugalpumper (Food Grade): Brukes for overføring av tynnere væsker som vann, juice, melk eller tynne sauser i store volumer.

2. Platevarmevekslere (Plate Heat Exchangers)

  • Disse er essensielle for temperaturkontroll i næringsmiddelproduksjon, blant annet for:
  • Pasteurisering og sterilisering: Oppvarming av væsker som melk og juice.
  • Kjøling: Rask nedkjøling av produkter etter varmebehandling.
  • Gjenvinning av varme: Øker energieffektiviteten i anlegget.

3. Ventiler og Automatisering

  • For å kontrollere og styre produktflyten på en hygienisk måte:
  • Hygieniske Ventiler (Kuleventiler, Spjeldventiler): Utformet med minimalt dødt volum for å unngå bakterievekst og for å sikre effektiv CIP-rengjøring.
  • Mengdemålere (Flow Meters) – Magnetiske, Vortex, Masse: Nøyaktig måling av ingredienser og ferdige produkter er kritisk for kvalitetssikring og kostnadskontroll.
  • Trykktransmittere: For å overvåke trykk i rørsystemene under prosessering og CIP.

4. CIP (Clean-In-Place) Løsninger

  • Norditec leverer komponenter og systemer som støtter de automatiske rengjørings- og steriliseringsprosessene, inkludert:
  • Hygienic pumps for sirkulasjon av vaskemidler.
  • CIP-kompatible ventiler og instrumenter.
  • Hygienisk design er et nøkkelord for alle disse produktene, da det reduserer rengjøringstiden (som kan utgjøre opptil 30% av tiden i næringsmiddelindustrien) og sikrer produktsikkerheten.
  • Ønsker du at jeg går dypere inn på en spesifikk type pumpe eller et annet produkt for

ECCENTRIC DISC PUMP / SEAL-FREE ECCENTRIC DISC PUMP

MULTI-STAGE CENTRIFUGAL PUMP

MULTI-STAGE CENTRIFUGAL PUMP MULTI-S

SELF PRIMING PUMP CEBAX-M

SIDE CHANNEL SELF-SURING PUMP S RAPIT-MM

ROTOR -2/M ECCENTRIC SCREW PUMP

VALVES / FLOW METER /ACTUATOR

Pumps for the food industry have to follow several standards to satisfy different requirements: 

Experts estimate cleaning time in the food and beverage industry to be as much as 30 percent. Thus, it is also understandable why the manufacturers attach great importance to a clean-friendly design (hygienic design). Many manufacturers therefore look for a 3-A or an EHEDG symbol.

Hygienic pumps are pumps that are constructed from materials that can be disinfected, cleaned and have dead zones removed to ensure that bacteria cannot accumulate in areas of the pump. The most common material used for hygienic pumps is 316 stainless steel which can be pressed or cast. This is polished to different qualities which determine the applications in which it can be used.

CIP – Clean in Place

For the most part, the CIP process is a fully automatic process to adhere to defined process times and parameters. The cleaning operation is performed in a series of defined steps, as this flowchart illustrates. Depending on the area of use, the cleaning temperatures are up to 100 °C. A turbulent flow is also required, with flow velocities usually between 1.5 and 3 m/s, to remove all impurities. The CIP cleanability of the measuring equipment is confirmed by the EHEDG certification

SIP – SIP – Sterilization-In-Place
The SIP process, also referred to as "Steam-In-Place", is an extension of the CIP process with an additional sterilization, without the need to dismantle the plant and measuring equipment1. The sterilization of hygiene-critical processes takes place at the end of the CIP process itself. This ensures that any microorganisms still active in the system are killed with hot water or with saturated clean steam at high temperatures (> 121 °C), without the use of an autoclave2

Fill out the form to download the file